Kdo je přítomen

Právě přítomno: 1188 hostů a žádný člen

Články

Pozor při objedávání genetického profilu.

Kategorie: Zdraví
Aktualizováno 24. leden 2024
Zveřejněno 24. leden 2024
Napsal Lenka Dragonari Zobrazeno: 319

Důležité upozornění: při objednávání genetického profilu je třeba vybrat možnost Genetický profil DNA (ISAG2006)

Číst dál: Pozor při objedávání genetického profilu.
 

Výzkum dlouhověkosti - senioři psi i feny

Kategorie: Zdraví
Aktualizováno 30. říjen 2023
Zveřejněno 18. říjen 2023
Napsal Helena Jahelková Zobrazeno: 874

Výzkum dlouhověkosti - studie se rozšiřuje i na feny!!!
Pokud máte psa či fenu nad 12,5 roku nebo do kontrolní skupiny psa či fenu ve věku 2 až 7 roků, zapojte se prosím. Je třeba odebrat 5 vzorků DNA z tlamy, přiložit kopii PP, a u kastrovaných jedinců uvést v jakém věku byli kastrováni.

Číst dál: Výzkum dlouhověkosti - senioři psi i feny
 

MVDr. Ekr - DKK

Kategorie: Zdraví
Aktualizováno 24. září 2020
Zveřejněno 24. září 2020
Napsal Lenka Dragonari Zobrazeno: 1160

Oznamujeme, že s okamžitou platností končí spolupráce KCHČSV a MVDr. Ekra (Hradec Králové) na zhotovování a vyhodnocování DKK a DLK.

Pokud někdo od pana doktora neobdržel podrobný protokol o DKK, nechť si jej vyžádá, pan doktor jej zašle zdarma.

 

Vznik Registru dobrovolných dárců psí krve

Kategorie: Zdraví
Aktualizováno 19. červen 2019
Zveřejněno 9. červen 2019
Napsal Admin Zobrazeno: 1869

Uveřejňujeme zde dopis zaslaný paní Bětkou Ruschke ohledně vzniku registru dobrovolných dárců psí krve.
Dobrý den,
dovoluji si Vám zaslat informaci o vzniku jednotného registru dobrovolných psích dárců krve Červená tlapka.

Číst dál: Vznik Registru dobrovolných dárců psí krve
 

DKK a DLK - upozornění

Kategorie: Zdraví
Aktualizováno 13. srpen 2018
Zveřejněno 13. srpen 2018
Napsal Lenka Dragonari Zobrazeno: 2316

Na základě rozhodnutí konference upozorňujeme majitele vlčáků, že je nutné Rtg. snímky a jejich vyhodnocení nechat zhotovit u akreditovaného veterináře, kterých seznam je uveden na stránkách klubu.

 

Kryptorchismus

Kategorie: Zdraví
Aktualizováno 20. březen 2018
Zveřejněno 14. březen 2018
Napsal Kamila Nováková Zobrazeno: 3643

Kryptorchismus (nesestouplé varle) je závažná dědičná vada. Může být jednostranný (častěji pravostranný) nebo vzácněji oboustranný. Sestoupení varlat u samců se děje prostřednictvím různých hormonů. U lidí se uvádí, že za poruchu sestupu varlat je obvykle odpovědná porucha endokrinní regulace buď na úrovni osy hypothalamus-hypofýza-varle, nebo snížená (případně i chybějící) stimulace Leydigových buněk luteinizačním hormonem (LH) nebo choriovým gonadotropinem (HCG), dále defekt 5-reduktázy, která konvertuje testosteron na dihydrotestosteron. Přesná příčina kryptorchismu u psů zatím není přesně objasněna, ale s největší pravděpodobností bude tato vada obdobná u většiny savců. Je pravděpodobné, že vadu přenášejí i feny. V chovu všech domácích zvířat je kryptorchismus běžný. Přenašeče zatím nelze nijak identifikovat, jedině tím, že už se jim takové štěně narodilo. Pokud štěně spí nebo je zcela v klidu, měla by být obě varlata hmatná v šourku normálně v pěti, nejpozději v sedmi týdnech, u velkých plemen i o něco později. Pokud ne, už to není normální, a někde je chyba, a to i v případě, že varle dodatečně sestoupí. Udává se, že pokud není varle sestouplé v osmém týdnu věku, je asi 50% pravděpodobnost, že již nesestoupí. Pokud je tedy majitel štěňátka nezkušený, je dobré, aby vyčkal do deseti týdnů věku štěněte, a poté, pokud stále nejsou varlata v šourku, navštívil veterináře nebo některého ze zkušených chovatelů. Pravděpodobnost sestupu varlat lze zvýšit pomocí hormonální léčby, ale pouze od 2 do 4 měsíců věku, její účinnost však je značně sporná a zdraví štěněte hormonální procedura nijak nepřidá. Případně lze také využít homeopatika. Problém může být i anatomický, velmi úzký nebo neprůchodný tříselný kanál, skrze který varle nemůže z dutiny břišní do šourku sestoupit. Kromě klasického typu kryptorchismu se ještě může stát, že varle je na svém místě, ale dodatečně a nevratně zmizí. To je způsobeno nedostatečným uzavřením tříselného kanálku po sestoupení varlete. Varle je vytaženo zpět do dutiny břišní. Tato vada se pravděpodobně bude dědit trochu jiným způsobem.

Kryptorchismus je vada vylučující psa z chovu. Veterináři obvykle doporučují vyjmout nesestouplé varle operativně z těla, varle je v břiše vystaveno vyšší teplotě, než kdyby bylo umístěno normálně v šourku. Z tohoto důvodu je v pozdějším věku 13x vyšší pravděpodobnost nádoru varlete než je běžné, většinou jsou to nádory nezhoubné, ale asi 10% z těchto nádorů degeneruje na maligní, tedy zhoubné. Operace ale není úplně banální, záleží také na tom, jestli je varle uloženo v dutině břišní nebo v tříslech. Je tedy na uvážení majitele, zda ji podstoupí. Operace se provádí vždy až po dosažení plné dospělosti, pokud možno do 4 let věku psa. U varlete uloženého v dutině břišní také hrozí vzácně torze varlete, což je život ohrožující a velmi bolestivý stav. Dál se vzácně u kryptorchidů může objevit hyperestrogenismus, který může vést ke změnám v kůži. Kryptorchismus může také vzácně vést k problémům s chováním, podporovat úzkostné chování a vést k agresivitě s rostoucím věkem.

Dalšími typy problému, ale vzácnější, jsou monorchismus, kdy se jedno varle vůbec nevyvine a anorchismus, kdy se nevyvine vůbec ani jedno varle. V případě anorchismu jedinec následkem nedostatku testosteronu nevykazuje příliš vnější samčí pohlavní znaky. Také ojediněle může dojít k situaci, kdy varle sestoupí, ale uloží se mimo šourek.

Kamila Nováková

 

Vady chrupu u psů a jejich dědičnost

Kategorie: Zdraví
Aktualizováno 11. červen 2017
Zveřejněno 4. červen 2017
Napsal Kamila Nováková Zobrazeno: 6457

Chybějící zuby

Nejčastěji u psů chybí premoláry, méně často moláry, zřídka řezáky, ale vyskytl se i případ chybění špičáku. Dle statistik je zřejmé, že u jednotlivých plemen chybí některé zuby ve velkém procentu a jiné třeba nechybí vůbec.
Statistika také ukázala, že nejčastěji chybí zuby v dolní čelisti a daleko méně v čelisti horní.
Výsledky výzkumů ukazují, že chybění toho kterého zubu v horní čelisti je vázáno na pohlaví, a zrovna tak nadpočetné zuby jsou vázány na pohlaví; to znamená, že chybí-li horní zub u psa, chybí tentýž zub u jeho synů, nebo opačně chybí-li feně, pak jsou postiženy jen feny. U zubů v dolní čelisti tato závislost není zcela prokázána. Tato tvrzení nemají absolutní platnost, tzn. zub může chybět, ale nemusí. Každý zub je samostatnou genetickou jednotkou, jeho růst je kontrolován jedním genem. Chudozubost, stejně jako výskyt nadpočetných zubů, je vadou recesivní. Tato skrytá vada (jako každá jiná recesivně založená hodnota) se může skrývat po více generací a může se uplatnit, až když se vyskytuje u obou rodičů. Dominantní je vývin úplného chrupu. První premoláry a poslední moláry jsou však určitým způsobem ovlivněny i jinak, délkou čelisti.

Číst dál: Vady chrupu u psů a jejich dědičnost
 

Z galerie