Notice: Undefined property: YjsgCheckBrowser::$Name in /mnt/web-data2/cswolfdog_cz/public_html/www/templates/youfauna/yjsgcore/yjsg_core.php on line 338

Notice: Undefined property: YjsgCheckBrowser::$Name in /mnt/web-data2/cswolfdog_cz/public_html/www/templates/youfauna/yjsgcore/yjsg_core.php on line 341

Notice: Undefined property: YjsgCheckBrowser::$Name in /mnt/web-data2/cswolfdog_cz/public_html/www/templates/youfauna/yjsgcore/yjsg_head.php on line 213
KCHČSV - Výzkum dlouhověkosti - hledáme psí seniory

Nepřehlédněte

Všechna zvířata podílející se na chovu ČSV v ČR splňují standardy Mezinárodního chovatelského řádu F.C.I.
Pro uchovnění je potřeba doložit vyhodnocení DKK a DLK, rentgeny se zhotovují dle rozhodnutí Konference 2018 pouze u akreditovaných veterinářů. Dále je třeba doložit vyšetření na DM, DW a DNA profil - viz odběr krve pro DNA...Žádost o Krycí listy posílejte příslušnému regionálnímu poradci chovu nejméně 6 týdnů před plánovaným krytím. Ve zkráceném termínu je poplatek 300,-Kč pro členy klubu, 500,-Kč pro nečleny klubu (viz ceník poplatků). Pes i fena na KL musí být přeregistrováni jako chovní na ČKS Již vystavený KL je platný 6 měsíců, poté je třeba požádat o jeho prodloužení nebo o nový KL. Dokumenty potřebné pro vystavení PP (Krycí list 2x, Hlášení vrhu, Přílohu přihlášky vrhu – čipování, případné žádosti o vystavení exportních PP) posílejte na adresu předsedy CHK.

200

Kniha ČSV

Přejeme všem členům klidné svátky a a mnoho úspěchů v roce 2024.

pf2024pf2024

Zveme Vás na tradiční předvánoční sranda-závod v netradičních disciplínách "O kapra Karla Hartla", který se bude konat v prostorách ZKO Komárov. 

kap1kap1

 

OMLOUVÁME SE VŠEM ZÁJEMCŮ, ZKOUŠKA JE LETOS Z TECHNICKÝCH DŮVODŮ ZRUŠENA. DĚKUJEME ZA POCHOPENÍ.

Zveme všechny majitele československých vlčáků (i jiných plemen) na zkoušku vytrvalosti psa 26.11.2023 v Nymburku. 

Více informací v kalendáři

VYPRODÁNO!

Kdo je přítomen

Právě přítomno: 1084 hostů a žádný člen

Výzkum dlouhověkosti - hledáme psí seniory

Vytvořeno 14. duben 2023 Aktualizováno 14. 10. 2023 16:23 Zveřejněno 14. duben 2023
Napsal Helena Jahelková Zobrazeno: 956

Podařilo se nám získat unikátní příležitost k zapojení našeho plemene do výzkumného programu sledování genů ovlivňujících dlouhověkost. Sledování těchto genů v našem chovu by mohlo významně snížit pravděpodobnost úmrtí psů v mladém věku, případně umožnit vytvoření dlouhověkých linií.

Výzkum provádí ZOO Tábor ve spolupráci s Ústavem molekulární genetiky Akademie věd ČR. Dosud byl výzkum prováděn u plemene cane corso, při spolupráci chovatelů z celého světa. U nich jsou nyní popsány 4 geny související s dlouhověkostí, některé z nich jsou již delší dobu považovány za geny dlouhověkosti i u lidí, u některých lze předpokládat, že blokují rozvoj onkologických onemocnění. Nově se výzkum rozšiřuje na několik dalších plemen.

 

Abychom se mohli do programu zapojit, potřebujeme získat stěr z tlamy od třiceti dlouhověkých psů - nekastrovaných samců s PP starších 12,5 roku a k tomu 30 stěrů od kontrolní skupiny v rozmezí 2 - 7 let. Stěr, ze kterého se následně izoluje DNA, odebírá majitel vatovou tyčinkou z tlamy psa otřením vnitřní strany tváře.

 

Starých psů v takovém věku příliš mnoho nemáme, prosím tedy všechny, kteří mají nebo brzy budou mít nekastrovaného psa - samce ČSV staršího 12,5 roku s PP a jsou ochotni spolupracovat, aby se mi ozvali na mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..">Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Případně pokud tak starého psa nemáte, možná znáte někoho, kdo ho má, koho byste mohli oslovit nebo mi na něj poslat kontakt, potřebujeme zajistit 30 dlouhověkých psů.

 

Každý, s kým se domluvíme na stěru, může dostat zdarma rodinnou jednodenní vstupenku do ZOO Tábor. 

 


 

Z galerie