Články

Vlci v kruzích

Kategorie: Akce Aktualizováno 7. 10. 2015 12:10 Zveřejněno 17. listopad 2013
Napsal Lenka Dragonari Zobrazeno: 2656

Nácvik na test povahy u kolíkuNácvik na test povahy u kolíkuKoncem června se na cvičáku v Roudnici nad Labem konala akce s názvem "Vlci v kruzích". Její náplní bylo seznamování vlčáků a jejich majitelů s průběhem a náležitostmi svodu a bonitace.

Na úvod se konala beseda s Peterem van Erne, který se zabývá chováním psů a řešením nežádoucích prvků v něm. K tomu bych ráda poznamenala snad jen to, že mě mrzí, že některé otázky nebyly položeny v tu chvíli na místě. Vždyť kvůli tomu tam byl Peter pozván.

Hlavním programem pak byla "bonitace nanečisto". Vysvětlili jsme si smysl a účel bonitace, proč se vlastně koná a vyžaduje a co komu přináší. Řekli jsme si základní pravidla, která popisuje bonitační řád a ukázali si názorně na psí figurantce (které stejně jako její paničce tímto děkuji), kde se co jak měří. Poté se mohl každý pes nechat změřit a obdržel ukázkovou bonitační kartu. Při té příležitosti se mohli majitelé přesvědčit, kde mají někteří psi problém. Někteří si například ne úplně ochotně nechali sáhnout na nohy nebo zadek, jiným se nelíbilo měřidlo jako takové... Další (a byla jich většina) se nechali změřit bez problémů a majitelé odcházeli zbaveni potenciální nejistoty při budoucí bonitaci "naostro".

Nakonec byla možnost vyzkoušet si i zjednodušenou verzi zkoušky povahy (bez hodnocení a bez střelby). Zodpověděly se poslední otázky a pochybnosti a rozšli jsme se, věřím, že spokojeni.

Doufám a věřím, že mnohým byla tato zkušenost k užitku a zejména majitelům rozptýlila obavy a nejistotu. Podotýkám, že účelem akce nebyl systematický nácvik, ale ukázka a příležitost uvidět a "osahat" si, co psy a psovody čeká v budoucnu a možnost zodpovězení otázek, které by případně nastaly a bylo by na ně už pozdě. Z dosavadních ohlasů mám příjemný pocit, takže si myslím, že to nebyla poslední akce tohoto druhu.

Fotogalerie

 

Z galerie