Články

Roudnické závodění 20.9.2008

Kategorie: Akce Aktualizováno 7. 1. 2016 4:28 Zveřejněno 25. září 2008
Napsal Helena Hubáčková Zobrazeno: 6538

Letošní výcvikové klání československých vlčáků zaznamenalo již pořadové číslo 8. A podruhé se kategorie ZVV 1 rozdělila na samostatné oddíly stop, poslušnosti a obrany. Nelze bohužel přehlédnout fakt, že psů schopných závodit v celé kategorii ZVV 1 se nám nedostává. Na druhou stranu díky rozdělení na jednotlivé oddíly se alespoň na stopu a poslušnost sešlo celkem 5 závodních dvojic (k mé velké lítosti 2 závodnice nedorazily - startovní pole mohlo být ještě o něco pestřejší).

Podle skladby startovní listiny se zdá, že nám chybí především mladí psi, s nimiž by majitelé aktivně cvičili. Je to určitě velká škoda a já pevně doufám, že tato "hluchá" éra nebude mít dlouhého trvání a výcvikuchtiví majitelé se se svými svěřenci opět začnou aktivně účastnit takovýchto akcí.

V následujících řádcích se pokusím přiblížit dění na Slavíně, jehož jsem byla jako závodník v kategorii ZZO přímým účastníkem.

Na ranní nástup a rozlosování nastoupilo celkem 5 dvojic v kategorii ZVV 1: Nancy Šedá eminence - Jana Hanušková, Bart z Věrné smečky - Pavel Šroubek, Kamila Nováková - Ohnivák z Molu Es, Ira z Litavské kotliny CS - Václav Zeisek a Dany Šedý chlup - Pavel Hanuška. V kategorii ZZO pak 4 dvojice: Brave Wolf z Holštejna - Tomáš Cháb, Arimminum Ma Cherie - Hana Vránová, Alfa Šedý chlup - Pavel Hanuška a Clif Sotis - Helena Hubáčková.

Rozhodčí Karel Nedvěd určil pořadí posuzovaných disciplín a během chvíle se již vyráželo na stopy. Jelikož stopám jsem přítomná nebyla, následující postřehy jsou zprostředkované především panem rozhodčím (ostatně osobou v tomto nejpovolanější).

Největší bodová ztráta postihla Pavla Šroubka s Bartem z Věrné smečky, když pes vyhodnotil špatně změnu směru v úseku prvního lomu a šel opačným směrem, než stopa vedla. Opuštění stopy o více než 10 metrů vedlo k ukončení práce a spolu s postihem za "vysoký nos" tato dvojice obdržela celkem 14 bodů. Ostatní závodníci své stopy již dokončili, byť v jednom případě se celkové bodové hodnocení nevešlo do zkouškového limitu. Nejčastějšími chybami bylo silné ověřování psa mimo stopu, menší až výrazné nepřesnosti v práci či zastavování. Bodíky pak letěly dolů rovněž v jednom případě za neoznačený předmět a za nadměrné povelování psa na stopě. Nejlepší práci odvedl Ohnivák z Molu Es s Kamilou Novákovou a odnesl si zasloužených 97 bodů.

Po návratu ze stop přišly na řadu poslušnosti v kategorii ZZO. Pro Tomáše Chába s Brave Wolfem z Holštejna to byl tak trochu první křest a je možná malinko škoda, že se pro takovou akci nevybavil lepší znalostí zkušebního řádu. Ale to ostatně nebyla jen jeho bolístka - neznalost NZŘ se táhla celým sobotním závodem jako červená nit a pan rozhodčí jí byl mnohdy po právu mírně rozladěn. (Škoda, že tak základní věc berou mnozí psovodi na lehkou váhu - v kategorii ZZO nad tím šlo ještě přimhouřit oko, ale u ZVV 1 to lze považovat za hodně závažnou chybu.) Naštěstí pan Nedvěd se v tomto ukázal jako velmi trpělivý a nevyužil svého práva - nenechat účastníka neznajícího ustanovení NZŘ pokračovat.

Tak, jak byl cvik Aport volný celkovou slabinou téměř všech poslušností (včetně ZVV 1), stal se Brave Wolfovi doslova osudným. Pes se dostal (stále držíc aportovací činku) mimo vliv psovoda a pro neovladatelnost (nepřišel ani na 3. povel Ke mně) musel být bohužel diskvalifikován. Zbylé poslušnosti ZZO pak už proběhly s většími či menšími nepřesnostmi bez vážných karambolů, ale ve všech 3 případech s 0 za aport. Všichni zbylí tři závodníci tak pokračovali speciálními cviky, přestože zkouškový limit na poslušnosti splnil pouze Clif Sotis.

V kategorii ZVV 1 na poslušnosti opět v dobrém vyčníval Ohnivák z Molu Es. Jeho nejslabším cvikem bylo bohužel štěkání, jinak předvedl jako jediný svižný a velmi pohledný aport a i celkové vystupování této dvojice bylo na výborné úrovni. I s 0 za štěkání bylo bodové hodnocení 86, což byl zároveň nejvyšší bodový zisk v této kategorii. Zkouškový limit pak splnil již jen Dany Pavla Hanušky, ostatní se do něj nevešli.

Obecně by provádění cviků poslušnosti prospělo více živosti, zvlášť v některých případech (na tom jsme se s panem rozhodčím jednoznačně shodli). Naopak poměrně kladně pan Nedvěd hodnotil ovladatelnost při přivolání - z tohoto cviku, jak prozradil, měl předem trochu obavy.

Speciální cviky v kategorii ZZO proběhly aniž by někdo zaznamenal citelnou bodovou ztrátu. Všichni psi byli přivolatelní a zvládli jak skupinku, tak ponechání psa o samotě. Asi jako nejneukázněnější se ukázal Clif Sotis, který si neodpustil přátelské oždíbávání pomocníků ve skupince. Nejvíce bodů (29 z možných 30) si z tohoto oddílu přinesla Arimminum Ma Cherie Hanky Vránové.

Závěr celého přeboru patřil obranám. Na ty bohužel nastupovali již jen 2 dvojice - Kamila s Ohnivákem a Václav s téměř dvanáctiletou (!) Irou. Ohnivák předvedl poměrně čistou a technicky zvládnutou obranu, která byla panem rozhodčím ohodnocena 89 body.

Ira Václava Zeiska bohužel ztratila na revíru orientaci a ani při druhém vyslání na poslední zástěnu pomocníka neoznačila, ale vzdálila se od něj. To vedlo nevyhnutelně k diskvalifikaci obrany. Byla to obrovská škoda, že Iře to "seplo" o nějakou tu minutku později, protože následné - již jen tréninkové - zákusy stály celkem za to a tato dvojice by z obran s ostudou určitě neodcházela. Ale přesto nezbývá než ocenit vitalitu této fenky - vždyť kolik psů je takového výkonu skoro ve 12 letech schopno!

Závod byl dobojován, bodíky se posčítaly a určilo se pořadí v jednotlivých disciplínách - kompletní výsledky najdete zde.

Ke kategorii ZZO lze zkonstatovat, že splnila svůj účel - dát možnost zazávodit si hlavně s mladým pejskem. Jen škoda, že účastníků nebylo víc.

V kategorii ZVV 1, jak jsem psala už v úvodu, nám především chybí nová krev. Staří závodníci neodvratně odcházejí a ti noví se stále moc neobjevují. Byla by jistě velká škoda, kdyby musel být některý z následujících ročníků zcela zrušen pro nedostatečný počet startujících. Obnovení této tradice v závodění by bylo podle mě velmi, velmi těžké.

Nezbývá, než poděkovat všem závodníkům za účast, za sportovní vystupování a především za odvahu veřejně ukázat, co se svým psem umí nebo neumí. A pokud se někomu něco nezdařilo, ať si nic nedělá z případného posměchu - pes není stroj se 100% výkonem. A navíc - kritizovat umí každý, něco předvést veřejně již málokdo.

Samozřejmě poděkování patří i rozhodčímu Karlovi Nedvědovi (zvlášť za jeho trpělivý přístup), figurantovi Láďovi Šímovi i celé ZKO Slavín, která poskytla pro tuto akci své cvičiště i pomocné ruce.
(Osobně chci ještě poděkovat Pavlovi Hanuškovi a Daniele Čílové za laskavé zapůjčení fototechniky, když ta má vlastní se nacházela v servisu.)

Z galerie