Články

Výživa štěněte a dospělého psa

Kategorie: Výživa a péče Aktualizováno 7. 10. 2015 13:49 Zveřejněno 21. leden 2014
Napsal Helena Hubáčková Zobrazeno: 7967

Existují v podstatě dva způsoby, jak můžeme psa krmit. Prvním způsobem je klasické krmení masem a přílohami, druhým pak krmení suchým krmivem - granulemi. Potrava by měla být pestrá a z dlouhodobého hlediska dieteticky vyvážená. To znamená, že nemusí být nutně dieteticky vyvážená každá jednotlivá krmná dávka - pes si dokáže krátkodobý deficit chybějící složky doplnit "ze svých zásob". Nevhodné, nebo - lépe řečeno - přímo škodlivé, je krmit psa zbytky od našeho oběda. Pes je masožravá šelma a jeho nároky na potravu jsou jiné než lidské.

Syrová strava

U štěněte tvoří cca 2/3 objemu krmné dávky maso (drůbeží, hovězí, telecí, skopové) a vnitřnosti (játra, srdce, žaludky a předžaludky) a zbytek přílohy (rýže, ovesné nebo kukuřičné vločky, těstoviny, chléb). Krmnou dávku doplníme syrovou zeleninou (nejlépe nastrouhanou, aby ji pes nemohl z krmení "vypreparovat") a polévkovou lžící kvalitního jedlého oleje (slunečnicový, olivový). V zimě přidáme jednu lžíci oleje navíc a můžeme přidat i kávovou lžičku rybího tuku. Občas můžeme přidat syrové vejce. Pokud nemáme k dispozici vnitřnosti, přidáme do krmiva také několik tablet Pangaminu (vitamíny skupiny B). Krmnou dávku můžeme zředit masovým vývarem.

U štěněte, ale i u dospělého psa, je důležité udržení správného poměru vápníku a fosforu (cca 1,2 : 1) v krmné dávce. Důležitým zdrojem minerálů jsou kosti. Vhodné jsou měkké ploché kosti (telecí nebo jehněčí lopatky a žebra, chrupavky). Pozor ale hlavně u malých štěňat, jejich trávící systém není ještě schopen kosti dobře zpracovat a požití většího množství kostí může způsobit zažívací potíže. Větší množství kostí může způsobit zácpu i u dospělých psů. Kosti nejsou základ stravy, pouze doplněk! Vitamíny a minerály lze do krmiva doplnit i pomocí různých průmyslově vyráběných doplňků. Případně lze přidávat do krmiva i kostní moučku, dobrým zdrojem vápníku jsou např. sýry. Naproti tomu tvaroh je sice zdrojem bílkovin, ale téměř žádný vápník neobsahuje!

U dospělého psa můžeme postupně změnit poměr mezi objemem masa a příloh až na téměř 1 : 1. Březím a kojícím fenám skladbu krmiva upravíme zvýšením podílu masa opět až na 2/3. Naopak u starých psů můžeme podíl zdrojů bílkovin ještě o něco snížit a nahradit ho zvýšením podílu tuků a škrobnatých příkrmů.

Jak často štěňata a dospělého psa krmit?

Od čtyř týdnů podáváme štěňatům krmení 5x denně v pravidelných intervalech. Dvouměsíčním štěňatům postačí krmení 4x za den, v průběhu čtvrtého měsíce můžeme přejít na režim krmení 3x za den. Po dokončení fáze nejrychlejšího růstu - tj. cca ve věku sedmi až osmi měsíců, můžeme krmit jen dvakrát denně. Dospělého psa pak krmíme 1x nebo 2x denně (hlavně u starších psů nebo březích či kojících fen se doporučuje krmení 2x denně). Dbáme na to, aby štěně nebylo překrmováno - průběžně sledujeme jeho kondici a podle toho krmnou dávku upravíme. Nadváha je obecně škodlivá a v období růstu to platí dvojnásob - nadměrné zatěžování nedovyvinutého pohybového aparátu následkem nadváhy může mít pro psa fatální následky.

Správný výživný stav samozřejmě sledujeme i u dospělého psa. I když pro něj nadváha vzhledem k dokončenému vývoji už není tak nebezpečná jako pro štěně, jeho zdraví rozhodně neprospěje a i Vašemu psovi bude lépe, pokud bude v ideální kondici.

Granule

Druhou možností je krmení suchou potravou - granulemi. Jde o pohodlnější způsob, avšak pro ČSV je přirozenější krmení klasické - syrovou stravou. Pokud už se pro krmení granulemi rozhodneme, volíme zásadně granule kvalitních značek (a tedy i dražší). Krmení takovými granulemi vychází finančně přibližně stejně jako krmení klasické (cena 15 kg kvalitních granulí se pohybuje od 1100 do 1800 Kč). Některé (většinou levné) značky granulí jsou pro kvalitní výživu psa zcela nedostatečné, ne-li přímo zdraví škodlivé. Granule je možné podávat buď suché nebo zalité vodou, popř. slabým masovým vývarem.

V obou případech (krmení klasické i granulemi) musíme psovi zajistit trvalý přístup k dostatečnému množství čerstvé pitné vody!

A na závěr jedno upozornění – zvláště u rostoucích štěňat se nedoporučuje kombinovat oba způsoby krmení (klasické + granule v kombinaci s dalšími vitamínovími doplňky), příp. oba způsoby často střídat. Hlavně v období růstu je důležitý správný poměr jednotlivých složek stravy (minerály, bílkoviny, tuky …), který je při takovém způsobu krmení těžké zajistit. Navíc takové krmení více zatěžuje zažívací trakt.

 

Z galerie